MODERNIZAM U ZALEĐUModernizam u zaleđu / Bombardelli, Bernardi, Horvat

U 2023. godini kroz projekt smo se bavili istraživanjem lokalnog opusa trojice istaknutih arhitekata poslijeratnog perioda: Bernarda Bernardija koji je autor nacrta obnove crkve Gospe Sinjske; Vuka Bombardellija autora dvaju značajnih spomenika na području Cetinske krajine – Spomenika palim borcima u Košutama (koji je devastiran) i spomenika Palim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja. Treći bitni autor je Lavoslav Horvat - autor projekta tvornice Dalmatinka, nekoliko stambenih zgrada na području Sinja; nekadašnjeg restorana Dalmacija u Sinju i hidroelektrane Orlovac u Rudi kraj Sinja.

Cilj projekta je istražiti, prezentirati i valorizirati arhitektonsku i spomeničku baštinu druge polovice 20. stoljeća u sinjskom kraju te definirati elemente identifikacije i “strukturu osjećaja” lokalnog stanovništva s određenim segmentima te baštine. Projekt je namijenjen poticanju zajednice na praćenje i sudjelovanje u programima istraživanja povijesti grada i njenim povezivanjem sa suvremenim kontekstom.

Projekt će se nadograđivati istraživanjem i drugih važnih spomeničkih i arhitektonskih rješenja na području Cetinske krajine.