PLANINARSKO SKLONIŠTE "UMBERTO GIROMETTA" NA KAMEŠNICI


1934.


23. rujna 1934. g. svečano je otvoreno planinarsko sklonište "Umberto Girometta" na Kamešnici.


 

Prvenstveni razlog odabira upravo Kamešnice za izgradnju planinarskog skloništa bila je neposredna blizina terena povoljnih za skijanje koje je tih godina dobivalo prvi zamah u Splitu.  Izgradnja planinarskog skloništa je započela već u lipnju 1934. godine, a prvenstveni motiv odabira lokacije je bila blizina skijaških terena u Kurtegića docu, udaljenih samo 20-ak minuta hoda od skloništa. Ali i općenito sve veći interes među splitskim planinarima za planinarenjem Kamešnicom, Vještić gorom i Troglavom.

 
Fotografija prikazuje izgradnju skloništa. [Arhiva HPD-a Mosor]

 

Temelji skloništa građeni su na kamenu i bili su potpuno izolirani od gornjeg nadzemnog dijela zgrade. Zidovi su bili debljine 60 cm i zidani su cementnim mortom. Vanjska površina zidova bila je obložena bitumenom za zaštitu od vlage. Iznutra je sklonište bilo obloženo borovim daskama. Krov se sastojao od dvostruke krovne konstrukcije u drvetu ispunjene nabitim sijenom. Vrata su bila obložena snijegom za zaštitu od sniježnih nanosa, a prozori trostruki i također obloženi limom. Sklonište je bilo podijeljeno na dvije prostorije - manju s ognjištem i veću sa sjedalima i stolovima koji su služili i kao ležajevi. 

  • Jadranski dnevnik br 120, 9.VIII. 1934., 6

Po nacrtu Lavoslava Horvata dalo je Planinarsko društvo "Mosor" otiskati 10000 otkupnih markica pojedinačne vrijednosti 1 dinar,a u korist gradnje planinarskog skloništa na Kamešnici. Na markicama je bila skica skloništa okružena omorikama. 

  • Jadranski dnevnik, 30. III. 1034., 4.
 

Planinarsko sklonište "Umberto Girometta" je stradalo tijekom II. svjetskog rata, pa su od njega ostali sačuvani samo goli zidovi. Usprkos brojnim pokušajima za obnovom, vlasti općine Livno nažalost nisu pokazale razumijevanja za želje Mosoraša.